Kolme kirjaa yhdessä luettavaksi

Mitä lukisi lapselle iltakertomuksesi (tai ohjaisi itse lukemaan eppu-kolkkiluokkalaista), kun kaivattaisiin jo enemmän tekstiä kuin on kuvakirjoissa ja pidempää tarinaa kuin yksittäistä satua? Esittelyssä kolme kirjaa erityisesti yhdessä luettavaksi, toki myös itsenäisen pikku lukijan yöpöydälle.

Pertinjuntti puutarhassa – luettavaa erityisesti päiväkoti-ikäisille ja eskareille

Taru Viinikaisen Tiltu ja Lettu -kirjat ovat suloista luettavaa. Niissä ovat pääosassa 4- ja 6-vuotiaat siskokset Matilda Sara Jasmine ja Magdalena Tia Olivia eli tuttavallisemmin Tilda ja Lettu. Ensimmäisessä kirjassa heille rakennetaan leikkimökki. Oi sitä riemua, kun leikit pääsevät alkuun. Uunissa leivotaan äidin iloksi hiekkakakku, vaan uunista tulee ulos myös ihan oikea suklaakakku – kyllä vaan. Ja tietysti tytöt syövät sen. Äkkiä Tiltulle kasvaa siivet ja Letulle apinanhäntä. Leikkimökkiin putkahtaa lisäksi parrakas minimies, pertinjuntti. Siinäpä onkin vikkelä ja juonikas pikku ukko, mutta hänellä on myös ratkaisu tyttöjen siivekkääseen ja hännälliseen pulmaan. Pertinjuntti ilahduttaa (ja vihastuttaa) tempauksilla myös kirjasarjan muissa osissa.

Kirjoissa on runsaasti kujeilevaa huumoria sekä kaunista, soljuvaa kieltä. Oili Kokkosen värikkäässä kuvituksessa riittää ihmeteltävää pienellekin kuuntelijalle. Tyttöjen hupaisista kohelluksista tulee mieleen muuan toisetkin tyttökaksikot, Heinähattu ja Vilttitossu sekä Onneli ja Anneli. Jos pidät näistä kirjoista, suosittelisin luettavaksi myös Sanna Iston Tinka ja Taika -kirjoja. Niissä on samanlaista taikuuden ja leikin iloa.

Leijuvia tavaroita

Tittamari Marttisen Emeliina-kirjoissa ratkotaan arvoituksia yliluonnollisten taitojen avustamana. Emeliinalla on mummolta peritty erityinen kyky, hän saa asioita leijumaan. Varsin kätevä taito, jos haluaa leijutella muffinsseja ilman halki kohti nälkäisiä suita. Tosin vaikeuksiakin voi seurata, jos sattuu nostamaan ilmaan vahingossa särkyvän posliinikoiran, eikä alas laskeminen onnistu kovin hyvin… Mysteerejä pohtimassa on mukana ystävä Antti. Kirjassa Emeliina ja laulavan koiran tapaus juuri kaupunkiin muuttaneen Ronjan uusi koira, sekarotuinen Teppo katoaa. Jatko-osassa selvitellään ränsistyneen huvipuiston arvoitusta. Kuvitus on Lotta Kaupin käsialaa.

Räppäävä karvapallo kaverina

Johanna Venho on kirjoittanut useamman kirjan verran Paju-tytön ja Opossumin seikkailuista. Sarja alkaa Opossumi repussa -kirjasta. Siinä isä on käynyt Australiassa työmatkalla ja tuliaisina on hellyttävä pikku eläin, Opossumi. Opossumi oppii vähitellen puhumaan ja hänestä tulee pian ihmismäinen perheenjäsen, ei ”pelkkä” lemmikki (lemmikkejä ollenkaan väheksymättä). Opossumista kehkeytyy varsinainen sanaseppo – hän räppää riimit tilanteeseen kuin tilanteeseen. Aina elämä Opossumin kanssa ei ole kovin mutkatonta. Hän harjoittelee samoja asioita kuin muutkin lapset: ihmissuhdetaitoja, perheenjäsenenä olemista, monenlaisia tunne- ja itsetuntemuksen taitoja. Jatko-osissa pohditaan esimerkiksi some-asioita ja kuuluisana olemista sekä ihastumisia. Leppoisaa luettavaa ilman kauhunväristyksiä tai liikoja jännityksiä. Kuvittajana Emmi Jormalainen.

Kirjoja pohti Iiris pääkirjastolta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s