Taru Silmäterästä

Miranda on syntynyt pohjoisen suurissa metsissä, mutta perinyt isältään taidon – ja halun – sukeltaa etelän merissä. Meret ovat täynnä helmiä, jotka Miranda myy muiden helmenkalastajien tapaan eniten tarjoaville. Työ on palkitsevaa, joskus myös vaarallista.

Katsoimme hetken toisiamme silmiin, minä ja hai, joka kohta oli iskevä hampaansa minuun. Se ei räpytellyt keltaisia silmiään, ja ne näyttivät ihan meripihkanvärisiltä helmiltä.

Kuono raottui hitaasti, terälehdet avautuivat, mutta kiire sillä ei ollut. Se tiesi, etten pääsisi uimalla karkuun, ja me kumpikin tiesimme, että se oli nopeampi. Sitten ruusuhai ui lähemmäksi. Ehdin nähdä sen terävät hampaat ennen kuin se sulki taas kitansa. Silloin sillä oli hampaiden välissä minun käsivarteni.

Miranda on yksi niistä harvoista, jotka ovat selvinneet hengissä Ruusuhain kohtaamisesta. Kohtaaminen vaati kuitenkin veronsa: Miranda on 11-vuotiaasta saakka sukeltanut yhden käden varassa, toisen vei Ruusuhai. Nyt Miranda kohtaa kaltaisensa. Sirkka, jolta myöskin Ruusuhai on vienyt toisen käden, haluaa sukeltaa Mirandan kanssa. Miranda ei rinnalleen kuitenkaan kumppania aluksi kaipaa. Kun hän lopulta tajuaa, että vain Sirkka voi johdattaa hänet Silmäterän luokse, suostuu hän ottamaan tytön mukaansa.

Sirkka on helmenkuiskaaja. Hän osaa houkutella helmet luokseen – myös siis Silmäterän. Silmäterä on helmistä suurin. Se ken Silmäterän omistaa, ei koskaan enää mitään kaipaa. Kun ihminen ryhtyy etsimään Silmäterää, muuttuu kaikki muu yhdentekeväksi. Yhdessä Sirkan kanssa Miranda voisi lopultakin löytää Silmäterän. Mutta millainen hinta siitä olisikaan maksettava.

Moni on kuollut etsiessään Silmäterää, vielä useampi on kadonnut.

Karin Erlandsson on luonut kokonaisen maailman, jossa kaipaus kuljettaa ihmistä kadotukseen. Samaan aikaan elämän tässä ja nyt on vahvasti läsnä. Niin vahvasti, että se voi kumota kaipauksen. Taru Silmäterästä alkaa Helmenkalastajan tarinalla. Seikkailu jatkuu teoksissa Linnunkesyttäjä ja Vuorikiipeilijä. Sarjan viimenen osa Kukistaja kertoo nimensä mukaisesti siitä, kuinka kaipaus kukistetaan. Kirja on lumoava kasvutarina. Arjen kalastus, puunhakkuu ja parantaminen rauhoittavat. Pilvilinnoja hipova kaipaus sen sijaan repii kulkijaa muille poluille. Kaipaus on sammutettavissa. Mutta mihin hintaan?

Tietoa kirjoittajasta

Hanna-Leena

Työssäni puuhastelen ensisijaisesti pääkirjaston lasten ja nuorten osastoilla. Tykkään lukea lasten- ja nuortenkirjoja, joissa on mukana jännitystä ja seikkailua. Sydämeni sykkii myös tarinoille, jotka kuvaavat lasten ja nuorten arkea - iloineen ja suruineen. Niitä suosittelen myös aikuisille!

Yksi ajatus artikkelista “Taru Silmäterästä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s