Kätköille!

Geokätköily on nykyaikaista aarteenetsintää, jossa haetaan toisten harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen tai kartan avulla. Geokätköjä on kaikkialla – kaupungeissa, metsissä, saarissa ja rannoilla. Suomessa on yli 80 000 kätköä ja uusia tulee lähes päivittäin. Maailmalla harrastajamäärä keikkuu yli kuudessa miljoonassa.

Näin kuvataan geokätköilyä Suomen Latu -ulkoilujärjestön sivuilla. Lajin harrastajia on siis Suomessakin kymmeniä tuhansia! Harrastajia ovat myös Johanna Hulkon kirjoittaman kirjasarjan Geoetsivät Raparperi ja Emmi. Sarjan ensimmäisessä osassa Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus tyttöjen kesäsuunnitelmiin kuuluu kätköilyä niin lähiympäristössä kuin vähän kauempanakin. Kesäloman kätköilysuunnitelmiin uhkaa kuitenkin tulla muutos, kun Emmille pamahtaa kesänakki: hänen on huolehdittava juhannukseen saakka pikkusiskostaan Sallista äidin ja isän ollessa töissä. Tyttöjen helpotukseksi ekaluokkalainen Salli soljahtaa kuitenkin helposti tyttöjen kätköilyreissuille mukaan. Kesä ei siis olekaan menetetty! Mutta kommelluksitta se ei suju.

Raparperi istui pyyhkeen sisällä ja tärisi. Hän oli lopulta löytänyt sortsit järvestä, mutta nyt paleli. Emmin kännykkä köllötti purettuna kuivamassa Raparperin puhelimen vieressä. Salli oli kerrankin hiljaa. Isojen tyttöjen saarna oli vaientanut hänet.  ”Meillä on puhjennut kumi, yksi kadonnut kännykkä ja kaksi kastunutta. Joku meistä jää tänne odottamaan, kun kaksi polkee hakemaan apua isältä ja Pekalta”, Raparperi sanoi lopulta ääneen sen, mitä he kaikki olivat ajatelleet jo pitkään.

Kotijoukkoja ei kuitenkaan tarvita, kun paikalle ilmaantuu pari tuttua partiolaista. Vaikka telttaseura ei ole parhaimmasta päästä, tuntuu se olevan ainoa järkevä mahdollisuus selvitä reissusta puhtain paperein. Partiolaisten tarjoama kyyti kotiin seuraavana päivänä tuntuu huomattavasti paremmalta vaihtoehdolta kuin pitkä polkumatka kotiin. Korttipeli teltassa keventää sopivasti tunnelmaa ja yhteiselo teltassa alkaa sujua. Metsäkin alkaa tuntua tutulta, omalta. Aivan yksin he eivät metsässä kuitenkaan ole.

Raparperi lähti reippaasti kävelemään ylös lohkareista rinnettä riittävän kauan teltasta. Kun teltta katosi näkyvistä, hän kyykistyi. Yhtäkkiä hän kuuli takaansa rapinaa. Lyhyet, nopeat askeleet lähestyivät. Hän ei uskaltanut katsoa, kökötti vain. Häntä ei pelottanut vaan hävetti. Hän toivoi, että metsä nousisi hänen ja lähestyvä olennon väliin. Hän ei halunnut, että kukaan näkisi häntä kyykkimässä pissalla. Askeleet tulivat aivan taakse. Jo ennen kuin hän uskalsi kurkistaa, kuka takana oli, hän tunsi alaselässään kylmän ja märän tökkäisyn. Raparperi nousi, kiskaisi housut jalkaansa ja kääntyi kauhistuneena. Susi. Valtava susi tuijotti häntä silmiin.

Tänä vuonna Geoetsivät-sarja saa jatkoa. Geoetsivät ja jäätävä mysteeri -kirjassa tytöt sekaantuvat ilkivaltatapaukseen, jossa he yllättäen ovat itse pääepäiltyjä. Syyllinen on selvitettävä!

Myös Salla Sivulan kirjassa Ketunpojat ja kätköviesti seikkaillaan geokätköjen parissa. Sivulan kirjan päähenkilöinä puuhastelevat sisarukset Veeti ja Iida. Kolmikon täydentää Petrus, Veetin paras kaveri.

Ketunpojat on kolmikon oma salaseura, joka kätköjen lisäksi harrastaa vakoilutoimintaa. Vakoilussa on kuitenkin omat vaaransa. Kun Ketunpojat saavat vihjeen aivan uuteen kätköjen ketjuun, jossa yksittäistä kätköä seuraa aina uusi kätkö, heräävät epäilykset: onko joku päässyt Ketunpoikien jäljille?

Ketunpojista kertova kirja sisältää kätköilyn ohella hengellistä pohdintaa sekä lasten arkisten surujen ja pelkojen käsittelyä.

Molemmat kirjat sopivat alakouluikäisten geokätköilyharrastajien luettavaksi. Ja vaikkei lajista mitään etukäteen tietäisi, riittää kirjoissa jännitettävää. Samalla itse laji tulee tutuksi!

Tietoa kirjoittajasta

Hanna-Leena

Työssäni puuhastelen ensisijaisesti pääkirjaston lasten ja nuorten osastoilla. Tykkään lukea lasten- ja nuortenkirjoja, joissa on mukana jännitystä ja seikkailua. Sydämeni sykkii myös tarinoille, jotka kuvaavat lasten ja nuorten arkea - iloineen ja suruineen. Niitä suosittelen myös aikuisille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s